#14 TUSBC deel 1

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 09:49

In het weekend van 11 juni hebben wij, Ruben, Olaf, Joyce, Nola en Erik (Mats kon er helaas niet bij zijn) van solarteam H2O&O, in onze zelfgebouwde boot op zonne-energie de eerste kilometers mogen afleggen van de Elfstedentocht. Een weekend waar wij als team heel erg naar uit hebben gekeken, omdat we al bijna een jaar bezig zijn met het bouwen van onze zonneboot. De eerste 6 steden zijn gevaren en daarmee hebben we 6 stempels verdiend.

Donderdag 9 juni vertrokken we met een camper, een aanhangwagen met onze bagage, de schoolbus en uiteraard de trailer met onze boot richting Sloten, om daar onze boot op technisch vlak te laten keuren en onze tentjes op te zetten voor de komende nachten. De boot werd na aankomst tussen de andere 33 boten geparkeerd en geroutineerd klaargemaakt voor de keuring, waar die dan ook snel doorheen kwam. Gelukkig hadden alle teamleden de zwem- en vaartesten al afgelegd tijdens de proloog van de wedstrijd, dus we waren allemaal klaar om te varen. De dag werd onder het genot van een patatje afgesloten met het doorspreken van de route die de dag erna gevaren zou worden.

Na een korte nacht zat ons team om 06:00 uur aan het ontbijt en werden de laatste dingetjes voor de race besproken. Het weer was grauw, maar dat maakte niet dat ons enthousiasme minder werd. Met z'n allen stapten we vervolgens in de schoolbus om naar Leeuwarden te rijden, waar de hardloper van ons team, Olaf, afgezet werd en de boot te water gelaten werd. Erik had de eer om de eerste meters van de Elfstedentocht te mogen varen. Eenmaal startklaar in de buurt van de Elfstedenhal mochten de hardlopers starten met hun route: de boten mochten namelijk pas starten met varen zodra de hardloper van hun team de afstand had gelopen en de boot had aangetikt. Olaf kwam als één van de eersten bij de boten aan, en dat terwijl hij onderweg nog is gestopt om een jongen van een ander team te helpen! Toen de boot eenmaal aangetikt werd, kon Erik varen richting de eerstvolgende stad, Sneek, waar een korte wissel van kapitein zou plaatsvinden.

Onderweg naar Sneek kon Erik helaas niet genieten van de zon, maar gelukkig wel van het mooie uitzicht en de rust op het water. De overige teamleden en een aantal ouders reden per auto mee met de boot. Op een aantal mooie punten werd de auto even geparkeerd om Erik op te wachten en aan te moedigen.

In Sneek hadden we een mooi plekje uitgezocht om van kapitein te wisselen. Na ongeveer 3 uur varen maakte Erik plaats voor Olaf, die de andere helft van de eerste etappe zou varen. Ook tijdens de tweede helft reed de rest van het team mee met de boot en werden onderweg wat mooie foto's gemaakt van de schipper. Olaf eindigde de eerste etappe in Sloten, de stad waar onze tenten op ons wachtten en waar we 's avonds nog even terugblikten op het goede begin van deze Elfstedentocht.

Omdat de etappe van vrijdag zo goed verlopen was, pakten we zaterdag de tweede etappe op eenzelfde manier aan. In tegenstelling tot vrijdag scheen de zon zaterdag gelukkig wel, en om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen hebben we met het hele team de zonnepanelen goed schoongemaakt. Aangezien we de dag ervoor waren geëindigd naast de camping in Sloten, konden we de boot naast het kampeerveldje weer te water laten. Ruben startte de tweede etappe van de race, en er lag een heel mooie route op hem te wachten.

Vanuit Sloten voer Ruben naar Stavoren, waar Nola al klaar stond om in de boot te stappen en de laatste kilometers van dit weekend te varen. Aan de kant in Stavoren werden de meters van de boot nog even gecheckt en kon Nola via Hindeloopen naar Workum varen, om daar te finishen.

Met ongeveer evenveel boten voor ons als achter ons bereikten we de finish. We zijn erg tevreden met deze plek, omdat het doel van H2O&O is om te finishen, en niet om een plek in de top te bereiken.

 

Woensdag 22 juni hervatten we de Elfstedentocht en hopen we de resterende stempels te behalen.

 

Tot snel!

 

H2O&O

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb